هو الحق

دیباچه ی مولف تذکرة الاولیاء :

“و به حقیقت توان گفت که در آفرینش به از این کتاب نیست .”

 

شیخ فرید الدین ابوحامد عطار نیشابوری عارف و شاعر بلند آوازه ی ایرانی است که در قرن ششم و هفتم در نیشابور می زیسته . در نظر عرفا  وی از شان و مرتبه ای والا برخوردار است و عقاید و آثارش از مهم ترین و مستحکم ترین مراجع راه سلوک و عرفان به حساب می آید .

تعداد آثار حضرت عطار بسیار زیاد ، و با توجه به عمق مفاهیمی که در یک یک آنها نهفته است اعجاب انگیز بوده ، و نشان از مرتبه و فهم خالق آنها دارد . از کتاب های به جا مانده از او به می توان به : تذکرة الاولیا ، دیوان اشعار ، منطق الطیر ، الهی نامه ، بلبل نامه ، اسرار نامه ، خسرو نامه ، مختارنامه ، بیان الارشاد ، بی سر نامه ، هیلاج نامه ، ……… اشاره کرد .

در میان تمام کتاب های وی تذکرة الولیا از آن جهت جدا بافته است که به سلوک عملی می پردازد ، نه عرفان نظری . مثل این است که عطار به قلب زندگی عرفا و اولیا ( از ابتدای ظهور اسلام تا پایان حیات خودش ) نفوذ کرده ، با یکایک آنان زندگی کرده و ناب ترین و کاربردی ترین و اثرگذارترین اعمال و گفتار آنان را در مجموعه ای بی نظیر گردآوری نموده است ، آن گونه که عطار خود در دیباچه ی مولف می گوید :

 

” … و توان گفتن که این کتابی است که مخنثان را مرد کند ، و مردان را شیرمرد کند ، و شیرمردان را فرد کند ، و فردان را عین درد کند ، و چون عین درد نکند ؟ که هر که این کتاب چنان که شرط است برخواند و بنگرد ، آگاه گردد که این چه درد بوده است در جان های ایشان ، که چنین کارها و از این شیوه سخن ها از دل ایشان به صحرا آمده است …”

“… بعد از قرآن و حدیث بهترین سخن ها سخن ایشان دیدم …… و به حقیقت توان گفت که در آفرینش به از این کتاب نیست …”

سپاس خداوند را که به این بنده ی کمترین خود اجازه و فرصت خواندن این اثر عظیم الشان را عطا فرمود ، که من ؛ آنجا که حضرت عطار خود را از هیچ کسان این راه می داند  و می گوید  : ”    خداوندا! و پادشاها! اگر چه اين سخن را هيچ نيم ومي دانم که از هيچکسان اين راهم، اما محب اقوال و احوال ورموز واشارات ايشانم”  ؛ کمتر از هیچم و هیچ ِ هیچم  . اما حکمت او بر من پوشیده است و کار او به علت نیست .

 

خداوندا  ! این نعمت بی بدیل خود را به واسطه ی کاستی ها و خطاهایم از من مگیر .

خداوندا  ! مرا به آنچه از این کتاب بر من گشودی و نمایاندی ، اما توان عمل به آن نداشتم ، مواخذه مفرمای .

خداوندا ! مرا به آنچه از این کتاب آموختم و از سر نافهمی و کاهلی بدان عمل نکردم ، زجر مکن .

خداوندا  ! اگر دلی با صدای من لرزید و اشکی جاری گشت و دری بر کسی گشوده شد ،  و اگر  وقت دوستی از دوستانت خوش شد ، برکات آن را از استادم ،  پدر و مادرم ،  خودم و فرزندم  دریغ مدار .

آمین یا رب العالمین

مدفن حضرت شیخ فریدالدین عطار نیشابوری در نیشابور

10 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سپهر
    2020-02-01 13:43

    بسیار عالی

    پاسخ
    • khanoommahdavi1111
      2021-04-15 09:05

      سپاس گزارم بزرگوار . همیشه در نور باشید

      پاسخ
    • معصومه میرمعینی
      2022-10-24 10:49

      سلام وقت بخیر بسیارعالی ودرجه یک خیلی لذت بردم خداوندپدرومادرشما رورحمت کنه

      پاسخ
  • 👍

    پاسخ
  • سیمین
    2021-04-14 20:47

    بسیار عالی خسته نباشید

    پاسخ
  • مجید
    2022-06-01 08:57

    سلام، داستان از اونجایی شروع شد که من یکی دو سال قبل دنبال نسخه صوتی تذکره الاولیاء در اینترنت بودم که جز فایلهایی که با صدای آقای بهروز رضوی موجود بود و فقط بخش بسیار بسیار محدودی از تذکره الاولیاء را شامل می‌شد چیزی دیگری پیدا نکردم، دوباره دیروز در اینترنت جستجو کردم به صفحه شما رسیدم، خواستم بدینوسیله نظرمو به گوش شما برسونم اینکه دارین کار بسیار بسیار ارزشمندی رو زحمت میکشین که نمونه مشابه آن (نسخه کامل صوتی تذکره الاولیاء) روی اینترنت موجود نیست، دست مریزاد به این حسن انتخاب، نمیدونین با مشاهده صفحه شما چقدر چقدر خوشحال شدم، لطفا با قدرت به کارتون تا کامل کردن فایلهای صوتی تذکره الاولیاء ادامه بدین، بعد از اون مشتاقم که بازهم فایلهای صوتی با مضامین عرفانی از متون قدیمی فارسی از شما ببینم، یکی از مشکلات من با وجود اشتیاق زیاد برای خواندن تذکره الاولیاء و دیگر متون عرفانی عدم تسلط به نثر قدیمی فارسی است که بخش زیادی از اون با وجود نسخه صوتی سرکارعالی حل میشه، پیشنهاد من برای کارهای مدنظر بعدی کتاب منطق الطیر جناب عطار هست،یک دنیا سپاس، اجر و مزد زحمتهای بیدریغتون با حضرت الله

    پاسخ
    • khanoommahdavi1111
      2022-06-13 22:40

      سلام و عرض ادب خدمت شما بزرگوار ، سپاس که خوانش این حقیر در ایجاد ارتباط قوی تر با این کتاب عظیم یاریگر شما بوده . ان شاءالله خواست حضرت حق و دعای اولیای تذکره الاولیاء هدایتگرتون به سمت کمال باشه .
      ان شاءالله خداوند توفیق ارسال کامل این کتاب و شروع کتاب های جدید رو هم به من عطا کنه . ممنون از همراهی و دعای خیرتون .

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست