ذکر ابوحازم مکی رحمة الله علیه :

سَلمَة بن دینار ، معروف به ابوحازم اَعرَج مدنی تمّار ( به نقل دیگر مکی ) است و کسانی که زندگینامه ی او را نوشته اند ، همه به ایرانی تبار بودن او تصریح کرده اند ، چنانکه از سوی پدر ایرانی و از سوی مادر رومی بوده است . درباره ي زما ن تو لد ا و ا طلا ع ز يا دي د ر دست نيست .تنها شمس ا لد ين محمد ذ هبي به طو ر مبهم ا شا ر ه مي كند كه د ر ا يا م ا بن زبير و ا بن عمر به د نيا آ مد ه .ا ز ا ين اطلا عا ت بر مي آ يد كه ا بو حا ز م با سليما ن عبد ا لملك ، هشا م بن عبدالملك، عمر بن عبدالعزيز از حاكمان اموي هم عصر بوده است .در بعضي از منابع متاخرتر او را هـم صـحبت حـسن بصري  دانسته اند . اما در اقدم منابع به اين موضوع اشاره اي نشده است . وی قصه گو و واعظی مقبول و از بانیان تصوف به شمار می آید .

از فضيل بن عيـاض روايـت شـده است كه ابوحازم گفت: دو چیز را نزد من ضمانت کنید، من بهشت را برای شما ضمانت می کنم . یکی آن که عمل كنيد آن چه را دوست نداريد هنگامي كه خدا آن را دوست داشته باشد و ديگر آنكـه تـرك كنيـد آن چـه را دوسـت داريـد، زماني كه خدا آن را نمي پسندد .

گزیده ای از ذکر ابوحازم مکی :

…….

و گفت : اگر من از دعا محروم مانم بر من بسی دشوارتر از آن بود که از اجابت .

و گفت : تو در روزگاری افتاده ای که به قول از فعل راضی شده اند و به علم از عمل خرسند گشته اند .

…….

و فراغت او از خلق تا حدی بود که به قصابی بگذشت که گوشت فربه داشت . گفت :از اين گوشت بستان . گفت :سيم ندارم . گفت :تو را زمان دهم . گفت :من خويشتن را زمان دهم نکوتر از آن که تو مرا زمان دهی ، و من خود آراسته گردانم . قصاب گفت :لاجرم استخوانهای پهلوت پديد آمده است . گفت :کرمان گور را اين بس بود ؟……

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست